Запитайте у нас
Дякуємо, що скористались нашою формою контактів. Найближчим часом наш співробітник зв`яжеться з вами.
Введіть ваш Email - наші співробітники зв`яжуться з вами найближчим часом.
Захисний код
Надіслати
Передзвоніть мені
Дякуюємо Вам за Ваш запит. Найближчим часом менеджер зв'яжеться з вами
Введіть Ваше ім`я та номер телефону і наші співробітники з Вами зв`яжуться в самий найближчий час.
Захисний код
Надіслати
Записатись на прийом
Дякуємо, що скористались нашою формою контактів. Найближчим часом наш співробітник зв`яжеться з вами.
Оберіть клініку, введіть ваш номер телефону - наші співробітники зв`яжуться з вами найближчим часом.
Захисний код
Надіслати
Рус укр eng
Клініка Оксфорд Медікал
(044) 204 40 40
  • Передзвоніть мені
    Передзвоніть мені Введіть Ваше ім`я та номер телефону і наші співробітники з Вами зв`яжуться в самий найближчий час.
    Захисний код
    Надіслати
  • Записатись на прийом
    Записатись на прийом Оберіть клініку, введіть ваш номер телефону - наші співробітники зв`яжуться з вами найближчим часом.
    Захисний код
    Надіслати

Дієта при панкреатиті

16 .03. 2015

 Скибало Світлана Анатоліївна

Скибало Світлана Анатоліївна

 
лікар гастроентеролог клініки
"Оксфорд Медікал Київ"

 

 

Дієтотерапія при панкреатитах залежить від стадії процесу і клінічних особливостей захворювання, стану зовнішньої і внутрішньої секреторної функції підшлункової залози, стану інших органів травлення. Основним принципом харчування пацієнтів при гострому панкреатиті і загостренні хронічного панкреатиту є забезпечення функціонального спокою підшлункової залози, яке досягається режимом голоду.

Призначення голоду в гострий період панкреатиту грунтується на вираженій стимулюючій дії їжі, особливо жирів, на звільнення специфічного гормону, який в свою чергу стимулює ферментоутворюючу функцію підшлункової залози. Відсутність їжі різко знижує ферментоутворюючу функцію залози, що згодом зменшує або повністю зупиняє процес розпаду підшлункової залози. Тривалість голоду залежить від тяжкості панкреатиту та може становити від 1 до 2-3 днів. Під час голоду пацієнтам рекомендується питний режим, парентеральне харчування і дезінтоксикаційна терапія. Режим голоду і його тривалість мають бути під суворим контролем лікаря.

Відсутність болю і поліпшення загального стану хворого є показанням до призначення харчування. У перші дні рекомендуються страви, які не стимулюють шлункову і панкреатичну секрецію. Це розварені протерті каші з рисової, гречаної круп, м'ясне пюре з відвареного і протертого м'яса. Пізніше харчування поступово потрібно розширювати. Кожен день вводиться не більше однієї страви (риба, молочні продукти, яйця, овочі). Всі страви готують без додавання жиру - варять, запікають, роблять на пару. Також важливий дробний режим прийому їжі - 5-6 разів на день невеликими порціями.

У харчуванні при панкреатиті енергетична цінність раціону визначається з урахуванням маси тіла і фізичної активності. В якості енергоносіїв використовуються вуглеводи і жири. Важливо знати, що надмірна кількість вуглеводів, особливо легкозасвоюваних (цукру) в харчуванні пацієнтів при хронічному панкреатиті, веде до виснаження інсулярного апарату підшлункової залози і розвитку цукрового діабету. Тому солодощі, випічка, шоколад виключаються з раціону.

Якщо в перші дні загострення захворювання жири виключаються повністю, то пізніше в стадії ремісії жири в невеликій кількості повинні надходити в організм з їжею, причому повинні використовуватися тільки натуральні жири. 75-80% з них повинні бути жирами тваринного походження, що безпосередньо містяться в самих продуктах (м'ясо, риба, яйця, молочні продукти). Рослинних олій не повинно бути більше 1-2 десертних ложок в день, в якості заправки в салати, супи. Поза станом загострення жири повністю виключати не можна, бо це сприятиме застою панкреатичного соку в панкреатичних протоках і застою жовчі в жовчному міхурі та протоках.

Найбільш цінна частина раціону хворих на хронічний панкреатит - це білок. Білок є джерелом амінокислот для відновлення тканини підшлункової залози. Брак білка в раціоні сам по собі може спровокувати початок дистрофічних змін підшлункової залози, зниження її функцій. Важливо знати, що рекомендується використовувати білок саме тваринного походження (нежирні м'ясо, риба, молочні продукти), так як він засвоюється легко і набагато краще, ніж білок рослинного походження (боби, соя).

У харчуванні пацієнтів необхідно збільшити кількість вітамінів, мінералів, біофлавонідів, які поліпшать загальний стан пацієнтів і забезпечать швидке одужання. Надходження корисних речовин в організм забезпечується вживанням свіжих овочевих і фруктових соків (краще розведених невеликою кількістю води), свіжих ягід, фруктів, зелені. Можливий прийом вітамінно-мінеральних препаратів. У будь-якому випадку корекція харчування і призначення різних препаратів має бути під контролем лікаря.

Рейтинг сторінки:
9.04 з 10 , на підставі 42 голосів
Введіть Ваше ім'я Ім`я повинно містити тільки літери Введіть свій номер телефону Телефон надто короткий Введыть захистний код Введіть вірно захисний код Ви не заполнили поле "Повідомлення" Введіть свій e-mail Ви некоректно ввели свій e-mail Спасибо, наши менеджеры с вами свяжуться в ближайшее время