(044) 204 40 40
Замовити зворотній дзвінок
Медіа Центр

Підписуйтесь на наші новини на каналі FACEBOOK

Підписатися

Топ-10 продуктів, які забарвлюють ваші зуби

Інформація в статті надана для ознайомлення та не є керівництвом до самостійної діагностики та лікування. При появі симптомів захворювання слід звернутися до лікаря. 

Відомо, що кава забарвлює зуби, та при частому вживанні призводить до появи “іржавих” плям на емалі. Вона очолює перелік харчових продуктів, які призводять до потемніння зубів. Але, крім кави таких продуктів ще дуже багато. 

Професійна стоматологія постійно знаходить нові способи, які б дали змогу людям мати повністю білі та гарні зуби. Зараз проводиться професійне відбілювання, встановлюються вініри, металокерамічні коронки тощо – постійно з’являються нові процедури. Одна навіть після відвідування стоматолога з часом зуби можуть знов змінити свій колір. 

Є деякі хитрощі, які допоможуть вам зберегти білизну своїх зубів. 

Причини пожовтіння зубів

Багато хто вважає, зо жовтизна зубів – це лише наслідок дії фарбників, які є у напоях та їжі. Однак це не зовсім так. 

Причиною всього є мікроби, які розвиваються у порожнині рота. Після кожного прийому їжі її частинки залишаються у роті. Мікроби починаються активно ними живитися та виділяти продукти своєї життєдіяльності – кислоту, яка руйнує емаль зубів. Поступово її захисний шар стає більш тонким, пори зуба оголюються, і в них починають осідати пігментні частинки. Крім цього, внаслідок стоншення емалі, стає видною внутрішня частина зуба – дентин, який і має жовтий колір. 

Всі харчові продукти містять певні пігменти – молекули хромогенів. Вони проникають в пори зубної емалі та забарвлюють її. При цьому чим більш насиченим є колір напою або їжі, тим сильніше пігмент впливає на зуб. 

При виборі продуктів, крім їх кольору, також слід звертати увагу на рівень кислотності. Чи вона вища, тим вище ризик пофарбування зубів. Навіть, при відсутності насиченого кольору кислотні продукти можуть спровокувати появу на зубах темних плям. 

Які продукти забарвлюють емаль зубів?

Ми виділили основні напої та харчові продукти, які найбільш агресивно впливають на зуби та призводять до їх потемніння. 

Перше місце займає кава. Цей напій, як правило, містить велику кількість вуглеводів, масла какао-масла та цукру. Так вона має кислотоутворюючі властивості. Внаслідок, цього пігмент глибоко проникає в емаль зубів. 

Тією ж мірою для зубів шкідливим є й чорний чай. Він містить велику кількість таніну – ця речовина провокує утворення нальоту на зубах. На жаль, всі види чаїв діють схожим чином: 

  • чорний чай викликає потемніння емалі та призводить до виведення кальцію з зубів; 

  • фруктові чаї мають високу кислотність, тому також провокують руйнування емалі та фарбування зубів;

  • зелений чай теж пошкоджує емаль, тому його не слід вживати у великій кількості. 

Що стосуються червоного вина, воно також залишає свій слід на зубах. Це пов'язано з великим вмістом дубильних речовин та насиченим пігментом. Біле вино містить кислоти, внаслідок чого потоншується емаль, на ній з’являються мікротріщини, та зуби стають більш чутливими до зміни температури, тобто починають реагувати на холодне та гаряче. 

Не менш шкідливими є й солодкі напої, особливо газовані. Вони зазвичай містять велику кількість соди, цукру та яскравих барвників. Вживання таких напоїв не може не відбитися на стані зубів. 

До цієї ж групи можна віднести всі цукерки, жуйки та подібні ласощі. Вони містять насічені штучні барвники та багато цукру. При постійному вживанні вони досить швидко руйнують емаль зубів, забарвлюють їх та провокують розвиток карієсу. 

Серед натуральних та корисних продуктів, на жаль, також є шкідливі для зубів. В першу чергу це буряк. В ньому дуже багато натурального пігменту - хромогенів, про які ми вже говорили вище. Повністю відмовлятися від вживання цього овоча не слід, однак після прийому їжі не зайвим буде відразу почистити зуби. 

Вплинути на стан зубів можуть також солодкі фрукти, у яких крім фруктози міститься велика кількість кислот. Насамперед це солодкі яблука та темний виноград, банани, ананаси, інжир та фініки. 

Ще один натуральний барвник - ягоди. Спричинити потемніння зубів може чорниця, лохина, ожина, вишня, малина та інші яскраві плоди. 

Ще одну небезпеку становлять кетчупи та томатна паста. Вони містять натуральні та синтетичні барвники червоного кольору, через що при вживанні можуть спровокувати пожовтіння зубів.

Це ж стосується різних соусів, приправ та оцту. Якщо відмовитися від їх вживання не має змоги, краще обирати продукти світлих відтінків. След враховувати, що навіть натуральні приправи, наприклад, каррі або куркума мають сильні пігменти, які проникають у пори зубів. 

Джерела:

Scielo  

Researchgate  

Вritish Dental Journal  


( Рейтинг: 0, голосів: 0 )


Дякуємо!

Дякуємо за Ваш запит. Найближчим часом менеджер зв'яжеться з вами

Залишити повідомлення для адміністрації клініки
Ваші персональні дані не будуть опубліковані на сайті
up