Інформація в статті надана для ознайомлення та не є керівництвом до самостійної діагностики та лікування. При появі симптомів захворювання слід звернутися до лікаря.
Гастрит – запалення слизової оболонки шлунка, яке призводить до порушення нормальної роботи даного органу. Він, як і безліч інших захворювань, може бути гострим або придбати хронічну форму. Гострий гастрит – це запальні процеси в шлунку, які можуть бути викликані дією сильних подразників. Хронічний гастрит – хвороба, пов'язана зі структурними змінами та атрофією слизової оболонки. Небезпека полягає в тому, що придбана хронічна форма захворювання може трансформуватися у виразкову хворобу (особливо антральний гастрит) або навіть рак шлунка.
Спровокувати розвиток хронічного гастриту може безліч чинників. Часто це елементарні дії, які ми здійснюємо щодня:
неправильне харчування (нерегулярний та швидкий прийом їжі, їжа всухом'ятку, зловживання приправами, спеціями, маринадом та копченостями);
алкоголь (порушує природне слизоутворення, процес шлункового кровообігу, пригнічує регенерацію клітин);
тривале куріння (провокує підвищену секрецію соляної кислоти);
зараження бактерією «Helicobacter pylori» (хелікобактер пілорі), яка може роками жити в шлунку та руйнувати слизові оболонки, провокуючи розвиток гастриту;
прийом лікарських препаратів (деякі здатні спровокувати захворювання).
Найбільш поширені ознаки гастриту – гострі або ниючі болі в районі шлунка, які можуть затихати або загострюватися під час прийняття їжі. Також у хворого може спостерігатися печія, нудота, блювота, здуття живота, втрата апетиту та слабкість, а на язиці утворюється брудно-жовтий або сіро-білий наліт.
Поставити діагноз «гастрит» може тільки лікар-гастроентеролог, тому при підозрі краще звернутися в клініку. Первинний терапевтичний огляд та лабораторні аналізи допоможуть визначити стан більш точно. При необхідності можуть бути призначені апаратні дослідження (УЗД, рентген та ін.), зондування, шлункова рН-метрія та інші типи діагностики.
Особливу роль в харчуванні людей з хронічним гастритом відіграє дієта. Тому дуже важливо призначати дієту тільки після консультації з лікарем та проходження всіх необхідних обстежень.
Харчуватися необхідно дрібно (5-6 разів на добу), при цьому їжа повинна бути помірно гарячою та досить ретельно механічно обробленою. Вибір тієї чи іншої дієти значною мірою залежить від кислотоутворюючої функції шлунка.
Якщо у хворого підвищена секреторна функція шлунка, то з раціону харчування виключаються продукти, які підвищують секрецію соляної кислоти та дратівливо діють на слизову оболонку шлунка:
міцні бульйони;
смажену їжу, копченості та консерви;
спеції та приправи;
маринади та соління;
міцний чай, кава;
газовані напої та алкоголь.
Такі продукти як м'ясо або риба краще вживати вареними або приготованими на пару. У харчовий раціон можна включити різні каші, макаронні вироби, черствий хліб (білий), печиво або сухий бісквіт, молочні супи, тушковані овочі (кольорова капуста, картопля, морква та ін.), печені яблука. З напоїв рекомендовані слабкий чай, какао з молоком, а також різні киселі, муси.
При секреторній недостатності повноцінна та різноманітна їжа у своєму складі має містити речовини, що стимулюють виділення шлункової кислоти:
нежирні сорти м'яса та риби;
зелень;
відварні, запечені або тушковані овочі;
каші;
фруктові та овочеві соки;
кисломолочні продукти.
При виборі дієтичного харчування враховуйте наявність супутніх захворювань підшлункової залози, кишечника, жовчного міхура. Дієтичне харчування призначається індивідуально. Більш сувора дієта призначається в періоди загострення, як правило, на 1-2 місяці, але основні принципи харчування при наявності хронічного захворювання повинні дотримуватися протягом багатьох років.
Хворий з хронічним гастритом, який супроводжується падінням секреції соляної кислоти, а тим більше з його атрофічними формами, повинен перебувати під диспансерним наглядом. Проходити ендоскопічний контроль не рідше ніж один раз на рік, а восени та навесні проводити курси профілактичного лікування.
Таким чином, навіть при перших ознаках гастриту варто звернутися до лікаря, а при діагностуванні хронічної форми довірити лікування кваліфікованим фахівцям в клініці «Оксфорд Медікал».
Джерела:
Опубликовано: 13.03.2018
Обновлено: 10.03.2021
вул. Глибочицька, 40X
телефон:
+38 (044) 204-40-40
показати - Viber, Telegram
вул. Павлівська, 26/41
телефон:
+38 (044) 204-40-40
показати - Viber, Telegram
вул. Предславинська, 29
телефон:
+38 (044) 204-40-40
показати - Viber, Telegram
вул. Березняківська, 30Б
телефон:
+38 (044) 204-40-40
показати - Viber, Telegram
вул. Срібнокільська, 20
телефон:
+38 (044) 204-40-40
показати - Viber, Telegram
вул. Мокра, 20А
телефон:
+38 (044) 204-40-40
показати - Viber, Telegram
вул. Івана Крамського, 9
телефон:
+38 (044) 204-40-40
+38 (097) 204-84-84 - Viber, Telegram
Оболонська набережна 1, корпус 2
телефон:
+38 (044) 204-40-40
+38 (097) 204-84-84 - Viber, Telegram
вул. Михайла Гришка, 1
телефон:
+38 (044) 204-40-40
+38 (097) 204-84-84 - Viber, Telegram
вул. Князів Острозьких, 46/2
телефон:
+38 (044) 204-40-40
+38 (097) 204-84-84 - Viber, Telegram
вул. Андрія Верхогляда, 14Б
телефон:
+38 (044) 204-40-40
+38 (097) 204-84-84 - Viber, Telegram
вул.Олександра Олеся, 2
телефон:
+38 (044) 204-40-40
м. Ірпінь вул. Університетська 2/1 корп.3
телефон:
+38 (044) 204-40-40
показати - Viber, Telegram